Ιστορίες «καθημερινής τρέλας», θα μπορούσε να πει κανείς, που στοιχειώνουν τον κάθε ένα που η ζωή του έχει σχέση με τον μοτοσυκλετισμό και τους 2 τροχούς! Ιστορίες που έχουμε σκεφτεί, φαντασιωθεί, μερικές φορές ακόμα και βιώσει σε ένα παράλληλο σύμπαν!
Μπορεί να φαίνονται «τραβηγμένες από τα μαλλιά», απίθανες, γκροτέσκες, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα που έχει βάλει τη μοτοσυκλέτα στη ζωή του και συμβιώνει μαζί της –όχι απλά μετακινείται μαζί της. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι συνδυάζουν όλα τα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες του νέου Έλληνα, δηλαδή εμπεριέχουν την υπερβολή –που πάντα ενυπάρχει σε ιστορίες της παρέας, σε ιστορίες των ψαράδων ή των κυνηγών– μαζί με την προχειρότητα που πολλές φορές συνοδεύεται και από την ημιμάθεια ή τη βιασύνη, τον ωχαδερφισμό και όλα τα χαρακτηριστικά της φυλής που δημιουργούν ένα εκρηκτικό στοιχείο στη συμπεριφορά μας και στον τρόπο που χειριζόμαστε καθημερινές καταστάσεις. Σε έναν «ξένο» πιθανόν να μην φαίνονται κατανοητές όλες αυτές, ή να ακούγονται τελείως εξωπραγματικές, αλλά είναι αυτό το στοιχείο της υπερβολής που τις κάνει αληθινές, γιατί σίγουρα οι πιο «απίθανες» είναι κι αυτές που ο συγγραφέας τους τις έχει ζήσει, δει, ακούσει!!
Ο Λάζαρος δεν κάνει τίποτε περισσότερο από να τις καταγράφει και με την όμορφη πένα του να τις σχηματοποιεί σε ολοκληρωμένο λόγο που δημιουργεί αυτοτελείς ιστορίες! Σίγουρα όμως, η κεντρική ιδέα, ο πυρήνας κάθε ιστορίας είναι αληθινός! Και ακριβώς επειδή ο αναγνώστης έχει βιώσει, σκεφτεί ή ονειρευτεί παρόμοιες καταστάσεις, το αντιλαμβάνεται άμεσα και «συμπάσχει» με τους ήρωες των ιστοριών! Προσθέστε και τη δεδομένη συναισθηματική φόρτιση που σίγουρα εμπεριέχει η έννοια του μοτοσυκλετισμού, μαζί με μια ρομαντική αναπόληση των πρώτων χρόνων που ο καθένας μας ασχολήθηκε με τη μοτοσυκλέτα και έχεις ένα εκρηκτικό πακέτο!
Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς και αγαπητές, συνωμοτικές ιστορίες, που τις μοιράζεται μια κάστα ανθρώπων που έχουν κοινό το «μικρόβιο του μοτοσυκλετισμού» μέσα τους!!
Στάικος “Μπαρμπακούλ” Ρόμπολας”